Bestel nu bij noodverlichtingkopen.be


Niet direct bestellen? Je kunt ook een offerte aanvragen

 

Wat is de functie van vluchtroute bordjes?

De functie van vluchtrouteverlichting is het verlichten van vluchtwegen en eventuele objecten die de route naar de nooduitgang kunnen verhinderen. Vluchtroute bordjes zijn een essentieel onderdeel van de veiligheid in een gebouw. Het is verplicht om in elk openbaar gebouw een signalering van de nooduitgangen te voorzien. Deze bordjes geven de vluchtroutes aan, waardoor personen zich kunnen oriënteren en de weg weten te vinden naar de dichtstbijzijnde (nood)uitgang om het pand te verlaten. Goede noodverlichting en de juiste signalering zorgen er voor dat mensen niet in paniek raken en dat er geen onnodige veiligheidsrisico’s ontstaan. De noodzakelijke en vereiste verlichting dient dan zorgvuldig in kaart gebracht te zijn. En met de juiste armaturen uitgevoerd. Uiteraard moeten de vluchtroute bordjes voldoen aan een aantal eisen.


Waar moeten de bordjes aan voldoen?

Uiteraard moeten de vluchtroute bordjes voldoen aan een aantal eisen. Allereerst is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de veiligheid in dat gebouw, zo omschrijft het Bouwbesluit 2012. De nooduitgang verlichting moet voldoende licht geven. Het moet immers goed te zien zijn wanneer een noodsituatie zich aankondigt. Er zijn ook wettelijke normen over wat voor pictogrammen mogen worden weergeven op deze bordjes. De armaturen (bordjes) mogen ook niet kleiner zijn dan bepaalde minimum afmetingen. De pictogrammen moeten ook pijlen weergeven die de vluchtroutes aangeven, zo staat in de wettelijke norm

.

Soorten vluchtrouteaanduiding en pictogrammen

Wat voor vluchtroute bordjes verkopen wij? Er zijn verschillende soorten bordjes of aanduidingen voor vluchtroutes. Allereerst is er de keuze uit opbouw of inbouw montage. Er zijn twee keuzes voor de soort voeding, zowel centraal als decentraal. De uitvoeringen zijn er in nood-continu en centraal. Tot slot zijn er losse pictogrammen verkrijgbaar. Deze losse pictogrammen kunnen worden toegepast bij de vluchtroute signalering en brandveiligheid signalen.


De betekenis van vluchtroute bordjes

De boodschap van de vluchtroute bordjes moeten uiteraard bekend en overal hetzelfde zijn zodat er geen misverstand kan ontstaan over de betekenis. Daarom gelden er Nederlandse en Europese normen voor het ontwerp, het beeld, de tekst en het kleurgebruik. Vastgesteld in de norm NEN-EN-ISO 7010.

De betekenis van de vluchtroute bordjes is terug te vinden in de afbeelding hieronder.

Betekenis noodverlichting pictogrammen

Alles op het gebied van noodverlichting

Voor elk onderdeel van noodverlichting bieden wij de beste oplossing. Bekijk hiervoor ons assortiment met onder andere: opbouw noodverlichting, inbouw noodverlichting, galerijverlichting, accu's, TL verlichting en noodverlichting onderdelen.

Even geduld...