Vervangingsverlichting

Wat is vervangingsverlichting?

Noodverlichting KennisbankSoorten noodverlichting → Vervangingsverlichting

Vervangingsverlichting, ook wel veiligheidsverlichting of standby-verlichting genoemd, valt onder noodverlichting en is volwaardige verlichting die inschakelt bij stroomuitval en maakt het mogelijk dat normale activiteiten en werkzaamheden onder zo goed als ongewijzigde omstandigheden kunnen worden voortgezet. Een aggregaat neemt bijvoorbeeld de stroomvoorziening over. Hierbij gelden niet in de eerste plaats veiligheidsmotieven, maar technische of economische argumenten. Een voorbeeld waarbij vervangingsverlichting wordt toegepast is in een operatiekamer (technisch argument, het voortzetten van bijvoorbeeld een operatie).

Het doel van vervangingsverlichting

Het doel van vervangingsverlichting is om normale activiteiten en werkzaamheden onder 'zo goed als' dezelfde omstandigheden te kunnen voorzetten, wanneer er sprake is van stroomuitval.

Toepassing vervangingsverlichting

Specifieke eisen voor veiligheidsverlichting zijn vastgelegd in de wetgeving inzake de basisnormen voor preventie van brand en ontploffing (KB van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen).

Even geduld...