NBN-EN 50171

NEN-EN 50171

Noodverlichting KennisbankNoodverlichting normen → NBN-EN 50171

NBN-EN 50171 | Noodverlichtingssystemen met centrale voeding

Deze norm definieert de algemene eisen voor centraal gevoede noodverlichtingssystemen. De opbouw en aanleg van systemen zijn uitgebreid in deze norm beschreven. Deze norm wordt als uitgangspunt gebruikt door keuringsinstanties

Het doel van NBN-EN 50171

Wanneer centrale noodverlichtingssystemen niet voldoen aan de norm, is het risicovol, in beperkte mate mogelijk of niet mogelijk om veilig te kunnen vluchten wanneer de elektriciteit uitvalt. Zodra de elektriciteit uitvalt moet bij risicovolle situaties de verlichtingsinstallatie op een voorziening voor noodstroom zijn aangesloten (noodverlichting), conform de norm NBN-EN 50171, zodat men veilig het pand kan verlaten.

Toepassing van NBN-EN 50171

Een aggregaat of UPS systeem voedt de centrale noodverlichting armaturen bij spanningsuitval. Zonder het inrichten van complexe intelligentie, schakelingen en bewakingen, is deze vorm van ‘centrale noodverlichtingsinstallatie’ niet conform met de NBN-EN 50171. Een centrale unit kan de helft van de aangesloten armaturen testen, terwijl het andere deel gewoon brandt. Een centrale voedingskast moet het volgende kunnen aangeven:

  • Batterij voltage
  • Batterij, lader en ontlaad stroom
  • Laadstroom (in normaal bedrijf)
  • Uitgaande stroom van de batterijlader (in normaal bedrijf)

Daarnaast geeft deze norm ook aan waaraan de smeltveiligheden, automaten, meetinstrumenten, de interne bedrading en eventuele zelftest inrichting moeten voldoen. Al deze zaken moeten ook worden gecheckt door de inspectie en de testen.

Even geduld...